Facebook Michalovske noviny

 
 
 
 

Chcete sa zdravo stravovať?

zelenina

Je to zdanlivo jednoduché – treba dať do súladu spotrebu s potrebou, teda dodať organizmu toľko látok a v takých množstvách, aby to stačilo na udržanie stáleho vnútorného prostredia. A tu sa začínajú problémy. Správne zloženie stravy totiž závisí od viacerých faktorov, napr. od veku, fyzickej alebo duševnej práce a pod.

Je mäso nevyhnutné pre zdravý vývoj?

Štruktúra chrupu človeka je vhodnejšia na konzumáciu nemäsitej stravy. Kyslosť žalúdočnej šťavy u u človeka je oveľa nižšia ako u mäsožravcov, ktoré je potrebujú na rýchly rozklad mäsa.  Mnohí odborníci sa prikláňajú k názoru, že tráviace ústrojenstvo človeka je konštruované na prevažne vegetariánsku stravu, a preto vegetariánsky systém stravovania odporúčajú. Nemusí to byť celoživotný režim, ale dva až tri razy do týždňa je vhodne zaradiť bezmäsité dni.

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú hodnotne živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk, mliečny cukor, vitamíny, vápnik, fosfor, stopové prvky.

Odporúča sa znížiť spotrebu plnotučného mlieka, smotany, vysokotučných jogurtov a syrov.

Zvýšiť spotrebu mliečnych výrobkov  s nízkym obsahom tuku a kyslomliečnych výrobkov.

Celkové zhrnutie:

Zvýšiť spotrebu:

  1. Obilnín a výrobkov z celozrnných muk
  2. Strukovín, najmä sóje
  3. Rastlinných olejov
  4. Rýb
  5. Kyslomliečnych výrobkov, termixov a syrov s nízkym obsahom tuku v sušine
  6. Zeleniny a ovocia
  7. Zemiakov a hub
  8. Chudého mäsa s nízkym obsahom skrytého tuku, najmä jahňacieho , teľacieho, hovädzieho

Znížiť spotrebu:

  1. Masa a výrobkov z mäsa, najme údenín a tučného mäsa
  2. Plnotučného mlieka, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku
  3. Vajec
  4. Živočíšnych tukov (slaniny, bravcovej masti, masla, smotany a bryndze)
  5. Rastlinných stužených tukov (margaríny)
  6. Cukru, cukrárenských výrobkov a bieleho pečiva
  7. Kuchynskej soli
  8. Alkoholických nápojov

foto: zdrava výživa